Kantakaupungin kitarakonsertit 2006

 

Italia. Italian kieli, italialainen ruoka, viini, kirjallisuus, kuvataide, arkkitehtuuri, jalkapallo ja Ferrari…mutta ennen kaikkea italialainen musiikki! Italialaisen musiikin runsaudensarvesta on riittänyt helmiä kitaristeille koko soittimen olemassaolon ajan. Ja Italia on rakastanut kitaraa. Kautta aikojen kitara on ollut maassa suosittu soitin.

 

Kantakaupungin kitarakonserteissa kuullaan tänä vuonna runsaasti italialaista musiikkia. Lavalle astuu myös kaksi italialaista kitarataiteilijaa - tai oikeastaan kaksi ja puoli kun lasketaan mukaan suomalais-italialainen Jyrki Myllärinen konsertissaan 21.11.

 

Sarjan aloittaa islantilais-espanjalainen Arnaldur Arnarsonin konsertti Temppeliaukion kirkossa. Ennen konserttiaan Arnarson opettaa mestarikurssin Itä-Helsingin musiikkiopistossa ohjelmassaan mm. Respighin musiikkia.

 

Italialainen Carlo Ambrosio palaa Suomeen yli 15 vuoden tauon jälkeen. Persoonallinen Ambrosio on tehnyt yli 20 LP-levyä ja huikean uran, joka katkesi lento-onnettomuuteen 15 vuotta sitten. Nyt hän on tekemässä “come back:iä“ ja on juuri julkaissut upean tupla cd:n.

 

Turun musiikkiakatemian kitaristit esiintyvät Sibelius-Akatemiassa. Olemme tottuneet kuuntelemaan kitaraorkestereissa nuoria oppilaitta, mutta nyt orkesteri koostuu ammattiopiskelijasta ja ohjelmistokin on sen mukaisesti haastava! Illan solistina  ja johtajana toimii kitaramaestro Ismo Eskelinen.

 

Toinen italialainen solisti Massimo Felici on jo useasti Suomessa esiintynyt nuoren polven mestari, joka nyt konsertoi ensimmäistä kertaa Helsingissä 18.10. Hänen syvällinen musikaalisuutensa ja ketterä virtuoosisuutensa lumoavat kuulijansa.

 

Maamme kitaramusiikin pitkäaikainen ja merkittävä vaikuttaja Jukka Savijoki soittaa Sibelius-Akatemian konserttisarjassa legendaariselle espanjalaiselle Andrés Segovialle sävellettyjä teoksia, joista useista kuullaan alkuperäiset editoimattomat versiot.

 

Mikko Ikäheimo ja Rody van Gemert eli Helsinki-kitaraduo ovat julkaisseet ensimmäisen CD:nsä ja pitävät sen tiimoilta konsertin Temppeliaukion kirkossa. Duo on esiintynyt laajalti koti- ja ulkomaisilla musiikkifestivaaleilla, mutta vasta nyt ensimmäistä kertaa kotikaupungissaan omassa konsertissaan.

 

Ei siis kannata jäädä kotiin sohvaperunaksi vaan tulla kuuntelemaan ja nauttimaan!